Den ræva dagen og den dårlige servicen

Det var en gang en dame som hadde en skikkelig ræva dag. Alt hun gjorde gikk trått, og hun hadde sovet for lite, fått for lite kaffe og ingen sjokolade.   Følgelig var dama skikkelig sur og grinete ved arbeidsdagens slutt.

Som om det ikke var nok at dagen hadde vært vanskelig, så var hun i tillegg snørrete og tett i nesa, og bestemte seg på tur hjem for å stoppe å kjøpe nesespray.

 I kassa satt en ung mann som sikkert kunne klassifiseres som fremmedkulturell, og den gretne dama forlangte, med litt sur stemme, å få en nesespray.   Mannen forsto ikke helt med en gang , og hentet fram Nicotinell. Da ble dama meeeget sur, og gjentok, med litt høyere stemme, NESESPRAY! Mannen ble veldig stuss i fjeset, og pekte på nikotintyggis, paracet, hostesaft, og den sure dama kokte til slutt fullstendig over! Hun hevet stemmen og sa med grinete tonefall at "det gikk virkelig ikke an å være så treg?, hun hadde det nemlig travelt, og lagde "pssshj pssshj" lyder, mens hun pekte på nesa si, for å få tullingen til å forstå hva hun ville ha. Da hun endelig fikk den dyrebare nesesprayen sin, betalte hun, og gikk, uten å si ha det, men med nesa i sky, og selvtilfreds mine over å virkelig ha fått sagt fra!

Det er vel med skam å melde at jeg må innrømme, at den gretne dama, det var meg...

Jeg har en halvtimes kjøring mellom jobb og hjemme, og i løpet av denne halvtimen rakk jeg å tenke masse på denne episoden. Først var jeg rasende irritert over at det gikk AN å være så treg, men litt om litt snek det seg inn en følelse av skam? Jeg hadde nesten røsket tarmene ut på en mann som bare ikke forsto helt, og i stedet for å prøve å hjelpe ham, så ble jeg bare forbannet. Jeg hadde det vel mer innbilt travelt enn noe annet, og jeg lot mitt ræva humør gå ut over en uskyldig butikkansatt, som til alt overmål bare prøvde å gjøre sitt beste. Og at jeg "virkelig hadde satt ham på plass" fikk meg til å føle meg enda verre enn før. Innen jeg kom hjem var dagen blitt enda mer ræva, for nå var det dårlige humøret i tillegg krydret med en god dose skam, samt dårlig samvittighet.

 Etter å ha sturet litt i velfortjent selvforakt, kom jeg til å tenke på noe jeg opplevde da jeg og min søster var på hurratur i New York. Vi syntes det var så trivelig når alle sa "Hello" , "How are you", "have a nice day", og vi bare smilte og smilte. Og da slo det meg: Jeg kan gjøre et lite eksperiment. 

Eksperimentet skulle utføres som følger:

-Alltid smile til de ansatte i butikken.

-Alltid takke pent for vekslepenger og hjelp.

-Alltid ønske dem en fin dag videre.

-Alltid spørre pent og si værsåsnill.

Til å begynne med måtte jeg være veldig bevisst på mine nye regler, men etter en tid så ble det liksom litt rutine i å forsøke å være hyggelig og blid mot alle. Og hele eksperimentet hadde en uventet bivirkning.

For det første blir JEG mye blidere av å forsøke å være blid. Når jeg er hyggelig, så møter jeg bare hyggelige folk, og da BLIR jeg blid, helt av meg selv, og uten å måtte tyne det fram. En annen hyggelig bivirkning, er at jeg så å si aldri opplever dårlig service lenger. Alle eventualiteter kan møtes med et smil og en positiv innstilling. Må jeg klage, så klager jeg med saklighet, på produktet, og ikke på folkene som har solgt det til meg. Og jeg får alltid hjelp. ( Det finnes selvfølgelig ganger der et smil ikke heller hjelper, men da blir jeg bare ENDA søtere, for da er det ikke mitt ansvar at stemninga ble dårlig.)

Alt i alt har mitt lille eksperiment nå blitt en vane, og jeg opplever i hvert fall at MIN hverdag er blitt bedre. Og den sure dama? Hun kan få sture i fred når ingen ser henne, så ødelegger hun ikke dagen for flere enn seg selv.

4 kommentarer

Håkon Isak Sarak

30.11.2015 kl.14:37

Det dær burde jaggu flere prøve, det funker som bare det :)

Anniken

30.11.2015 kl.22:00

Det er utrolig hva som løser seg med et smil. Det er også overraskende mange som virker som om de bruker butikkansatte som verbalevokseputer...

Anniken

30.11.2015 kl.22:01

*boksepute

Åge Eriksen

01.12.2015 kl.11:01

Javisst kan det å tvinge seg til å smile forbedre humøret og dagen :-) Leste om eksperimenter hvor folk skulle svare på spørsmål, og der noen måtte bite over en blyant på tvers mens de svarte. Munnen kom da i en form som ligner smil. De svarte klart mer positivt enn de som måtte bite fast en blyant i enden (får da en slags surmunn), som igjen ble svært negative.

Skriv en ny kommentar

trinestenersen

trinestenersen

42, Hammerfest

Halvgammel røy med litt for mange tanker. Noen ganger må jeg bare få det sagt. Liker å strikke. Gretten bedreviter...

Kategorier

Arkiv

hits